Hi, this is my personal blog about design, photography, illustration, ceramics and cooking
Saturday, December 5, 2009
Червената книга (magnum opus на К.Г. Юнг)
"Червената книга" magnum opus на швейцарския психолог Карл Юнг (1875-1961), считана за един от най-важните трудове по психология на нашето съвремие, бе издадена с превод на английски на 7 октомври 2009 г от Фондация Филемон www.philemonfoundation.org. Едновременно с излизането на книгата, Rubin Museum of Art в Ню Йорк www.rmanyc.org ще представи оригиналът й, както и други материали, свързани с нея. Ръкописът се състои от 205 страници, написан е на немски и е подвързан с червена кожа, откъдето идва и името, с което е известна книгата. Томът съдържа и оригиналното и пълно факсимиле от работата му, а английското издание съдържа допълнителен превод. Оригиналното й заглавие е "Liber Novus" /Нова книга/. Тя съдържа множество илюстрации - текст, калиграфия и рисунки от ръката на Юнг. Написана е между 1914 и 1930г. В нея Юнг се занимава с изследване на подсъзнанието. Произведението никога не е било издавано и разпространявано след широка аудитория. След смъртта на швейцарския психолог ценната книга остава в семейството му, което отказва да я публикува и дори да я показва на студенти. Книгата е продукт на интроспективния метод, разработен от Юнг, известен като "активно въображение". В произведението си той разказва за резултатите от това вътрешно пътуване в дълбините на подсъзнанието си. Всички психолози знаят за съществуването на това произведение на ученика, превърнал се впоследствие в съперник на Зигмунд Фройд, но до днес само десетина са имали шанса да го видят лично. Червената книга винаги е будила в мен силно желание да надникна в най-вътрешния свят на Юнг, за да се възхитя на енергията, която е имал, за да открива несъзнаваното в себе си. Книгата може да се поръча на: https://philemonfoundation.org/ - първият тираж на книгата вече е изчерпан.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Смартфон приложение на Изкуството на истинската храна
НАШИТЕ РЕЦЕПТИ ВЕЧЕ В ДЖОБА ВИ! Скъпи приятели на истинската храна, с голяма радост ви съобщаваме, че на пазара вече...
-
НАШИТЕ РЕЦЕПТИ ВЕЧЕ В ДЖОБА ВИ! Скъпи приятели на истинската храна, с голяма радост ви съобщаваме, че на пазара вече...
2 comments:
Уау, това изглежда като нещо феноменално!
Уви, тука едва ли ще я преведат скоро, а в чужбината я продават скъпо...
Благодаря за един интересен блог
Post a Comment